HJÄRTSTARTARE
En hjärtstartare används när en person drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Det är en liten EKG-apparat(maskin som läser hjärtrytmen) som också kan ge en strömstöt för att avbryta det elektriska kaos som orsakar ett plötsligt hjärtstopp. Läs mer om hjärtstopp här.
PLÖTSLIGT HJÄRTSTOPP
När hjärtat drabbas av ett plötsligt hjärtstopp har de normalt synkroniserade impulserna i hjärtat som styr hjärtrytmen hamnat i ett elektriskt kaos som gör att hjärtat istället för att pumpa börjar flimra. Detta tillstånd kallas också kammarflimmer.
För att häva detta tillstånd måste hjärt-lungräddning göras och hjärtstartare användas.
Hjärt-lungräddningen gör att blodcirkulationen bibehålls för att syresätta hjärnans celler. Så hjärt-lungräddning upphör, stannar också blodcirkulationen. Hjärt-lungräddning är därför ytterst viktigt, det gör att vi minskar risken för hjärnskador men det startar inte om hjärtat, till det behövs en eller flera strömstötar från en hjärtstartare. Man ger aldrig flera strömstötar i följd utan varje strömstöt följs av två minuters hjärt-lungräddning. Efter två minuters gör hjärtstartaren en ny analys av hjärtrytmen och vid behov är en ny strömstöt möjlig.
Läs mer om hjärt-lungräddning hos
HLR-rådet
Hjärt-Lungfonden
Läs mer om plötsligt hjärtstopp hos
Hjärt-Lungfonden